štvrtok 11. októbra 2012

Andrej Pejic

Tento muž je fenomén nielen mužského ale aj ženského modelingu.   Dnes je v rebríčku top päťdesiatich mužských modelov na jedenástom miesteNie je vylúčené ani to, že sa časom prepracuje aj do ženskej elity. Je neskutočne jedinečný a originálny.



PODROBNÉ INFORMÁCIE A VEĽA FOTIEK PO ROZKLIKNUTÍ ČLÁNKU


Marc Jacobs ho miluje! Asi aj preto tohto androgýnneho modela obsadil do hlavnej úlohy svojej jarno-letnej kampane. Ako ženu.

 Aj Jean Paul Gaultier ho miluje! A tiež ho angažoval do kampane, aby sa v nej bozkával s Karolínou Kurkovou. Ako muž.
Bol to tiež Andrej, kto si prvý obliekol (a ako zlatý klinec programu predviedol) Gaultierove svadobné šaty, ktoré si na seba neskôr na udeľovanie cien Grammy navliekla Rihanna. Jeho nevinný hyperženský vzhľad však z neho urobil megastar až dlho, dlho po tom, čo odštartoval svoju modelingovú kariéru.
Dizajnéri, kolegovia, kolegyne aj modelingoví odborníci sa zhodujú, že je jedinečný. Padli aj prirovnania k ukážkovému živému vešiaku na odevy. Takých zázrakov ako Andrej sa vraj narodí jeden z milióna. V jeho prípade sa to stalo pred devätnástimi rokmi v Bosne. Vtedy bol (a aj dnes je) plnohodnotným mužom. Andrej nie je transsexuál. Vraj. Aj napriek tomu, že sa ho na to všetci buď pýtajú, alebo ho tak rovno otitulujú. Na druhej strane, nemá problém odkráčať po móle tak na mužskej, ako aj na ženskej prehliadke.
Svoju jedinečnosť si uvedomuje, ale extrémne ju neprežíva. Svoj vizuál berie skôr ako cestu k obohateniu svojho konta. Ako modelka totiž inkasuje nepomerne vyššie honoráre než v úlohe modela. Napríklad na parížskom týždni módy v januári tohto roka predvádzal zároveň mužskú aj ženskú kolekciu pre Marca Jacobsa a tiež pre Jeana Paula Gaultiera. Odvtedy ho rieši celý svet. Je to chlapec, ktorý vyzerá ako dievča – a dievča, ktoré chce každý. Len vďaka nemu vznikol nový výstižný termín. Femiman. Ženomuž.



Začiatok dvojakého života

K podpätkom inklinoval vždy. Až keď mal štrnásť rokov si pripustil, že nemá zmysel popierať seba samého a naplno sa odovzdal svojmu dovtedy potláčanému ženskému alter egu. Kráčať „na vysoko“ sa však profesionálne naučil až potom, čo mal odchodených zopár kilometrov ako mužský model. Lodičky si prvýkrát obul v šestnástich rokoch, aj to z kratochvíle, v kancelárii svojho agenta. Zaujal ho totiž voľne pohodený erárny pár, používaný pri fotografovaní mladých nádejných modeliek. Keďže mu táto disciplína šla, trénoval aj doma. Tým spôsobil výrazný šok svojej matke, netrvalo však dlho, tá všetko predýchala a objavila v sebe predsedkyňu fanklubu svojho syna. Krátko nato prišla ponuka otvoriť prehliadku značky Antipodium. Andrej odkráčal v ústrety novej výzve. Vo vysokých čiernych kožených čižmách.

Prežije v konkurencii?!

Móda vždy hľadala a naďalej bude hľadať revolúciu, inovácie, baží po všetkom neopozeranom. V časoch, keď ňou lomcuje kríza, je akýkoľvek unikát vyslovenou senzáciou, preto k Andrejovi vzhliada čoraz viac návrhárov. Dobre zapasoval do doby, v ktorej sa stierajú rozdiely medzi mužom a ženou, posúvajú hranice sexuality a kultúra čoraz viac uniká pred ideálmi alfa samca a alfa samice. Andrej je iný, aj preto niektoré módne blogy píšu, že v biznise vďaka nemu opäť stúpa faktor fascinácie. Pripisujú mu kostru Cindy Crawford a telo Kate Moss. Otázne ostáva, či je natoľ ko silný, že ustojí nielen prehnaný mediálny záujem, ale v prvom rade, či prežije v krutej ženskej konkurencii. A pritom vôbec nie je reč o tom, že by na to nemal!

„Zlé skúsenosti sa mi zatiaľ vyhýbajú, ale to hovorím výhradne o kontakte zoči-voči. Ženy občas vedia byť za chrbtom poriadne mrchy. Už niekoľ kokrát som sa zamýšľal, nad čím asi tak uvažujú, keď ma v zákulisí vidia stáť vedľa seba. Oblečeného v tom, v čom sú oblečené ony. K tomu ešte robím aj kampane na ženské kolekcie. Absolútne by som chápal, keby vo mne videli extra konkurenciu a tiež keby ma konfrontovali, prípadne pritlačili k múru. Človek je v ohrození schopný rôznych vecí. Doteraz sa mi však nič negatívne nestalo. A štít mám čistý. Pracujem naozaj tvrdo. Nevidím dôvod, prečo by som si za svoju prácu zaslúžil menej než ktokoľvek iný.“


Samostatná kategória

Vysoký modeling oslavuje inakosť, no netoleruje nedokonalosti. Väčšina dizajnérov navyše situáciu vyostruje tým, že svoju haute couture navrhuje pre 180-centimetrové modelky bez bokov a pŕs. V tomto smere je Andrej cennou trofejou.Oblečie totiž šaty presne tej istej veľ kosti ako jeho kolegyne topmodelky. A stalo sa už aj to, že obliekol to, čo žiadna iná. Ale nebolo to tak vždy. V časoch, keď sa venoval výhradne mužskému modelingu, si udržiaval atletické krivky. Do posilňovne však už dlhšie nechodí. Svoju postavu si aktuálne udržiava iba vyberavým stravovaním, len zriedka si povolí nejaký ten úlet. Nie je paradoxné, že tento rachitický prízrak objavili za pultom v McDonald’s?

„Ani raz sa mi za tie roky nestalo, že by sa so mnou niekto rozprával o mojej váhe. Nikto ma nenútil do žiadnych diét. Vysvetľujem si to aj tým, že na trhu momentálne fungujem ako samostatná kategória. Neviem o nikom, kto by vyzeral ako ja, tiež ma ťažko k niekomu prirovnať. Uvedomujem si zároveň, že som sám sebe v mnohých smeroch limitom. Je množstvo, ak nie väčšina mužských značiek, pre ktoré nebudem môcť nikdy predvádzať, lebo som na ne príliš subtílny a nemužný. Podobne to platí aj v prípade ženských kolekcií, z ktorých síce oblečiem takmer všetko, ale iba časť vecí na mne vyzerá dobre. Napríklad Oscar de la Renta má také šaty, ktoré vyslovene potrebujú krivky. Ja ich reálne nemám čím vyplniť... A tiež mám širšie ramená.“

Otec rodiny?

Vysoký, neskutočne chudý, s charizmatickým obočím, platinovými vlasmi,výraznými lícnymi kosťami a s dokonalou pleťou. Ale aj s ohryzkom. Ten však často v záplave ostatnej krásy okoloidúci muži prehliadajú. Aj preto sa Andrejovi denne stáva, že si ho zamenia s dievčaťom a zrazu počúva lichotivé litánie. Omyl-neomyl, pozvaní na drink má stále dosť a to dokonca aj potom, čo nápadníkom objasní, že je v skutočnosti chlap! „Se vším všudy.“ Momentálne mu však na súkromný život čas neostáva. A keby aj nejakú tú voľnú chvíľu mal, musí to byť on, kto sa zamiluje. „Obdivu si užijem dosť na móle. Keď to príde, chcem, aby mnou od pretlaku lásky triaslo ako po zásahu bleskom.“ Dovtedy ho však čaká veľa práce a tiež štúdium, keďže ho fascinuje právo a ekonómia. Dnes je v rebríčku top päťdesiatich mužských modelov na jedenástom mieste a podľa odhadov zainteresovaných pozorovateľov je viac ako pravdepodobné, že v poradí pôjde čoraz vyššie. Nie je vylúčené ani to, že sa časom prepracuje aj do ženskej elity. Keď však jeho hviezda zhasne, nezblázni sa a plánuje kúpu austrálskej farmy, na ktorej bude pestovať ovocie, chovať sliepky a vychovávať kŕdeľ detí. Predsavzal si totiž, že adoptuje jedno z každého kontinentu. Na ich školy vraj šetrí už teraz.




























má nádherné oči
zlatý gif

a ešte jeden :D

a cigareta

podla mňa je krajší keď je nastajlovaný ako dievča ... aký je váš názor naňho ? 
zdroj: www.lesk.cas.sk



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára