utorok 2. apríla 2013

výmenný pobyt - Taliansko

Tak ako všetky bilingválne gymnáziá, aj to naše v prvom ročníku organizuje výmenný pobyt.
Našou destináciou bolo mestečko-dedinka Olevano Romano, vzdialené od Ríma necelú polhodinu cesty. Malebné mestečko postavené v kopci skrývalo mnoho "tajných uličiek" a zákutí medzi tradičnými talianskymi domami s drevenými okenicami. Pri prechádzke mestom s našimi korešpondentami vôbec nebolo zvláštne, že pozdravili takmer všetkých, ktorí okolo nás prešli. Veď predsa to mestečko nebolo až také veľké. Priateľské vzťahy, krásne počasie vytvárali typyckú atmosféru Talianska. Občas sme síce mali problémy, kvôli typyckej talianskej nedochvíľnosti ale inak celý pobyt prebiehal v pokľudnej atmosfére. Absolvovali sme výlety na klasické turistické miesta ako Pompeje, Neapol a samozrejme nechýbali dva krásne dni strávené v Ríme. Okrem toho sme mali aj poobedie strávené pri mori a aj spoločnú večeru v talianskej reštaurácii.
Z jazykového hľadiska sme sa toho veľa nového nenaučili, ale aspon sme mali možnosť počúvať ako sa v Taliansku naozaj rozpráva a spoznať aj pár typyckých čŕt miestneho dialektu. Tento výmenný pobyt bol viac zážitkovo-spoznávacia cesta. Bolo zaujímavé vidieť ako sa talianska kultúra a zvyky líšia od tých slovenských. Už len pri príchode do bytu, či domu vás zarazí to, že sa nevyzúvajú. Alebo ich zvláštny spôsob vykurovania domov - len poobede a v noci nie.
Mne osobne sa veľmi páčia ich dlhé rodinné večere, a som toho názoru, že aj na slovensku by sme si mali zaužívať pomalé jedenie a trávenie času spoločne ako rodina alebo dokonca aj spoločne s priatelmi.
Taliani sú veľmi zaujímaví ľudia s charizmou a dobráckou povahou. Tento týždeň strávený v Taliansku by som si veľmi rada zopakovala ešte raz pretože to bol veľmi pozitívny zážitok a mať kamarátov v inej krajine nie je na škodu a bolo by mi ľúto stratiť s nimi kontakt. Predsa len písať im je niečo iné ako byť v Taliansku a zažívať to všetko v tej pravej talianskej atmosfére.
A samozrejme talianske jedlo. Ak niekto bol v Taliansku presne vie o čom hovorím. Talianskemu jedlu sa podľa mňa nič nevyrovná.

5 komentárov:

  1. Držím palce :D a na ako dlho tam ideš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. na 8 dni .... btw nie je otravny ten kurzor ako zajac ?

      Odstrániť
    2. Ani nie, mne sa páči viac ako šípočka :3

      Odstrániť
  2. Taky bych chtěla na nějáký výměnný pobyt...no, taky držím palce, ať to tam teda všechno zvládneš :D

    OdpovedaťOdstrániť